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IN THIS ISSUE

>> Expiration of The 3 Year Trade Secret
Exemption 

>> Reapplications For a Trade Secret Which Are
Now Outdated

INFORMATION
BULLETIN Issue No. 3

This series of Information Bulletins are
designed to assist in understanding the
Hazardous Materials Information
Review Act and  Regulations, and the
procedures followed by the Hazardous
Mater ia ls Informat ion Review
Commission.  Other Information Bulletins
are available on the following topics:

> approaches to developing a generic
chemical identity for a confidential
business information (CBI) controlled product or ingredient (Issue No. 1);

> responses to frequently-asked questions, including claim withdrawals, change in product
ownership and its impact on claims for exemption, and the nature of the bibliography
required by Paragraph 8(5)(b) of the Regulations (Issue No. 2).

> background information, security measures, procedures for filing claims, and common
questions and answers (Issue No. 4)

This issue addresses questions respecting the legislative requirements for maintaining the
protection of CBI upon the expiration of the 3-year exemption period for a valid claim for
exemption.  It also provides information which will assist claimants with their reapplications
to the Commission.

COMMON QUESTIONS AND ANSWERS

Q1: My claim for exemption was found valid.  Is this a permanent exemption?

A1: No.  Where the claim was determined to be valid, you have an exemption for 3 years
beginning on the date the decision was rendered or, if an appeal was filed, the date
of resolution of the appeal.  After this 3-year period, you must file again.
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Q2: How will I know that the exemption period is about to expire?  What must I do to
maintain the protection of my CBI?

A2: You have the primary responsibility to manage your exemptions to disclosure
requirements granted under the Hazardous Materials Information Review Act or
occupational health and safety acts.  Yet, it is the administrative policy of the
Commission to advise claimants in writing, in advance, when the exemption period
respecting their active claims is due to lapse so that claimants may take the
necessary action to reapply.  To maintain the protection of your CBI, you are
required to file a new claim for exemption with the Commission.

Q3: Is it necessary that I receive such a notice before acting on a reapplication?

A3: No.  The notice is only a reminder.  It is incumbent upon the claimant to ensure
compliance with WHMIS requirements.

Q4: What happens should I decide not to reapply?

A4: Upon expiry of the exemption period, the Registry Number associated with your
product claim is no longer valid.  Should you decide not to file, you have two options:

(a) disclose the CBI, replacing the generic chemical identity with the true chemical
identity, the CAS Registry Number, and concentration, if previously claimed, and
remove the HMIRC Registry Number and date of decision from the material safety
data sheet (MSDS); or

(b) withdraw the product from the Canadian market and/or your own workplace.

Q5: When should I reapply?  Can I file after the expiration of my exemption period?

A5: To maintain the protection of your CBI, it is in your best interest to file your claim for
exemption prior to the expiry of the current claim.  Once the exemption period has
lapsed, and if you have not filed with the Commission but are still selling the product
without having disclosed your CBI, then you are in non-compliance with WHMIS
requirements.

Q6: What is involved in making a reapplication?

A6: You must complete the Form 1 - Claim for Exemption, including Part VII.  The
Commission's Guide to Completing a Claim for Exemption Form and Part IV
Worksheet will help you in this task.  The latest product MSDS must accompany
your claim, along with the required fee.  To help the Commission readily identify your
claim reapplication, it would be appreciated if you could also complete the Claim
Reapplication Cover Sheet which was sent to you along with the advisory notice
informing you of the expiry of your exemption.

Q7: Will I be able to use the same Registry Number?

A7: No.  The Registry Number assigned to your claim was provided specifically for that
particular product claim filing.  Though the reapplication may be for the same
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product, with an identical product formulation, it requires the filing of a new claim.
Consequently, there will be a new Registry Number issued for the new claim filing.

Q8: What is the required fee for a reapplication?

A8: There is no distinction made with respect to fees between a filing of a new product
claim, and a filing for purposes of a product reapplication.  The required fees are
those currently set out in the Regulations for purposes of filing a claim for exemption.
Claims may be grouped for fee purposes.  Note that fees were amended in 1991.

Q9: If the information in support of my claim has not changed, must I provide it again?

A9: The Commission must receive Form 1 [HMIRC-08(1-91)] completed, signed and
dated.  For your convenience, any unchanged information may simply be appended
to your application, by way of a photocopy of what was submitted previously.
Ensure that such appendices have been properly referenced in the appropriate
section of the reapplication Form 1.  With respect to toxicological studies and
upstream supplier MSDSs, etc. on which your MSDS has been based, those
previously provided to the Commission, which are still applicable, need not be
submitted again, as long as there is a clear and precise reference to the relevant
document to ensure that there is no confusion when the time comes for the MSDS
to be reviewed with respect to what you wish to be considered.  The Commission
now also requires that you provide the total formulation of your product at the time
of reapplication.

Q10: May I group a claim which is a reapplication, with an original claim for a new
product, and file them both at the same time at the reduced fee?

A10: Yes, as long as they meet the grouping requirements.

Q11: May I reapply utilizing the subsequent claim provisions set out in Subsection 4.1 of
the Regulations?

A11: No.  A”subsequent claim“ fee is applicable only to those situations where the
controlled product has been newly developed or acquired by the claimant.
However, a re-filing may be grouped for fee purposes with any other claim being
filed at the same time, if the criteria for one of the grouping scenarios found in
section 4 of the HMIRR are met.  
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For further information about this issue or other topics, please call or write to the:

Hazardous Materials Information Review Commission
200 Kent Street, Suite 9000 
Ottawa , Ontario    K1A OM1

Telephone: (613) 993-4331 Facsimile: (613) 993-4686
www.hmirc-ccrmd.gc.ca

Updated February 2000


