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Online Consent  
Frequently Asked Questions 
 
 
 

Q. Is consent required for information that is accessible to the public? 
 
A. In the online environment, the distinction between public and private is often blurred. 
We often upload our information for the purpose of sharing it with an audience, which 
can be as small as our family or as large as the whole Internet. Organizations might be 
tempted to collect personal information that they consider as being public, because it is 
widely accessible, without obtaining consent.  
 
Under PIPEDA, knowledge and consent for certain purposes are not required when 
information meets the definition of “publicly available.” However, “publicly available 
information” should not be confused with “information that is accessible to the public.” 
In fact, the definition of “publicly available” under PIPEDA is very restrictive.  
 
PIPEDA Regulations define “publicly available” information as information appearing in 
telephone directories, professional or business directories, government registry 
information, and records of quasi-judicial bodies that are available to the public. 
Generally speaking, no consent is required as long as the collection, use and disclosure 
of such information relates directly to the purposes for which it was made 
publicly available. 
 
“Publicly available” information also includes information published in a magazine, book 
or newspaper that is available to the public and where the individual has provided the 
information.  
 
All personal information that is not “publicly available” as defined above, or which is not 
covered by the other exceptions, requires consent. 
 
For further information, please refer to our Interpretation Bulletin on publicly available 
personal information. 
 

http://www.priv.gc.ca/
http://laws-lois.justice.gc.ca/eng/regulations/SOR-2001-7/index.html
http://www.priv.gc.ca/leg_c/interpretations_06_pai_e.asp
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Q.  When is consent not required? 

A.  The definition of personal information in PIPEDA excludes the name, title, business 
address and telephone number of an employee of an organization. Consent is not 
required for the collection, use and disclosure of those four pieces of information. 
 
In addition, PIPEDA contains a list of exceptions for which consent is not required for 
collection, use, and /or disclosure. The main exceptions to consent are: 
 

• if the collection and use are clearly in the interests of the individual and consent 
cannot be obtained in a timely manner; 

• if the collection and use with consent would compromise the availability or the 
accuracy of the information and the collection is reasonable for purposes related 
to investigating a breach of an agreement or a contravention of the laws of 
Canada or a province; 

• if disclosure is required to comply with a subpoena, warrant, court order, or rules 
of the court relating to the production of records; and, 

• if required by law. 
 
For a complete list of exceptions, please consult section 7 of PIPEDA. 
 
There are also some activities to which PIPEDA does not apply, including where the 
collection, use and disclosure is solely for journalistic or literary purposes.  

Q. Who is responsible for consent when processing of information is 
outsourced to third parties? 

A.  Organizations are accountable for protecting personal information that is transferred 
under outsourcing arrangements. A transfer is considered to be a use of personal 
information by the organization, such as transferring customer data to a cloud provider 
for the purpose of storing data. The transferring organization is accountable for the 
information in the hands of the organization to which it has been transferred. 

  
Organizations should be transparent about transferring information to third parties, 
especially if they are located in foreign jurisdictions. Organizations should be clear in 
explaining what information is shared with third parties and what the third party will do 
with that information.  The explanation should be available at or before the time of 
collection. Organizations must be transparent about their personal information handling 
practices. This includes advising customers that their personal information may be sent 
to another jurisdiction for processing and that while the information is in another 
jurisdiction it may be accessible to courts, law enforcement and national security 
authorities in that jurisdiction. 
 

http://laws-lois.justice.gc.ca/eng/acts/P-8.6/page-3.html#docCont
http://www.priv.gc.ca/information/research-recherche/2010/cc_201003_e.asp


________________________________________________________________________________________________________ 
30 Victoria Street – 1st Floor, Gatineau, QC  K1A 1H3  •  Toll-free: 1-800-282-1376  •  Fax: (819) 994-5424  •  TDD (819) 994-6591 

www.priv.gc.ca  •  Follow us on Twitter: @privacyprivee 
3 

With regard to consent, if the third party is using the information for the purpose it was 
originally collected, additional consent for the transfer is not required. Once individuals 
have consented to do business with a particular company, they cannot refuse to have 
their information transferred to a third party for processing, as long as the purpose stays 
the same.1 However, they do need to be notified accordingly. 
 
Q. When should an online Privacy Policy be updated? 
 
A. Organizations should review their privacy policies on a regular basis to ensure that 
they continue to accurately reflect their personal information handling practices. Privacy 
policies should be updated as necessary. As a best practice, privacy policies should 
include the date on which the policy became effective. This will give an indication to 
users whether the organization is making an effort to keep the privacy policy current.  
 
The privacy policy serves as a mechanism for obtaining users’ consent to the 
organization’s privacy practices. Whenever an organization plans to introduce significant 
changes to the privacy policy, it should notify users in advance and consider asking 
them to confirm their consent prior to the changes coming into effect. Significant 
changes include a new arrangement to share personal information with a third party, or 
using personal information for a new purpose. 
 
As a best practice, organizations should periodically audit their information management 
practices to ensure that personal information is being handled in the way described by 
their privacy policy.  
 
Q. Are organizations obligated to adopt creative, dynamic and interactive 
approaches to obtaining consent online? 
 
A. It is up to an organization to decide how to obtain meaningful consent in a way that 
is best suited to its business. However, binary, static and one-time consent mechanisms 
are often not effective in a fast-paced online environment. Creative options should be 
explored in order to ensure that approaches to consent are appropriate to the 
circumstances and that users are in a position to make meaningful decisions affecting 
their personal information.  
 
 
 
 

                                                                 
 
 
1 For additional information on cross-border transfers, see “Guidelines for Processing Data Across Borders” at 
http://www.priv.gc.ca/information/guide/2009/gl_dab_090127_e.asp  

http://www.priv.gc.ca/information/guide/2009/gl_dab_090127_e.asp
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